مناسبت‌ها

تاریخچه عید نوروز و آداب و رسوم ایرانیان در سال نو

عید نوروز در میان ایرانیان مصادف با یکم فروردین است. جشن سال نو یکی از مهم‌ترین مراسمات ایران باستان بوده و قدمت آن به قبل از ورود مادها به ایران و هخامنشیان بر می‌گردد. تاریخچه نوروز از سه هزار سال پیش از میلاد در آسیای میانه و آسیای غربی دو عید مهم برمیگردد؛ عید آفرینش در اوایل پاییز و عید رستاخیز با آغار بهار برگزار می‌شد. بعدها این دو عید ترکیب شدند و فقط با آغار بهار سال جدید را جشن گرفنتد.

چهارشنبه سوری

تاریخچه نوروز در ایران باستان (آداب و رسوم نوروز ایرانیان)

نوروز سال نو ایرانی است که با اعتدال بهاری آغاز می‌شود و اولین روز یک سال خورشیدی است. کشورهای آسیای غربی تنها کشور های دنیا نیستند که بهار را جشن می‌گیرند؛ بلکه تمام مردم جهان هم شروع دوباره بهار را جشن می‌گیرند. این جشن باستانی و کهن را قوام مختلف در سرتاسر جهان جشن می‌گیرند. این جشن رنگ و بوی تازه‌ای به شهر می‌دهد. نوروز شروع رویش جدید نباتات است.

نوروز نماد هویت مردمان ایران است. ما نیز باید روزگار نو را با روح و روان تازه‌ای آغاز کنیم.

تزیین هفت سین+۲۰ ایده برای چیدمان هفت سین ۱۴۰۱

تاریخچه پیشینه واژه عید نوروز

کلمه نوروز از زبان فارسی میانه nōgrōz برگرفته شده است. وازه نوروز در حال حاضر به دو معنا به کار می‌رود.

نوروز عام: روز آغار اعتدال بهاری و آغاز سال نو

نوروز خاص: روز ششم فروردین با نام روز خرداد

ایرانیان باستان از نوروز به عنوان (ناوا سرِدا) به معنای سال نو یاد می‌کردند. در متن‌های مختلف لاتین واژه نوروز با املاهای متفاوتی نوشته می‌شود. بخش اول این واژه می‌تواند به‌صورت No، Now ،Nov، New و Naw نوشته شود. و بخش دوم با حالت‌های Ruz، Rooz و Rouz می‌تواند نوشته شود. البته هر دو بخش را می‌توانید سر هم یا جدا بنویسید.

آداب و رسوم مراسم عید نوروز در شهر‌های مختلف ایران

نوروز یک جشن ملی برای ایرانیان محصوب می‌شود. اقوام ایرانی در هر محدوده جغرافیایی نماد خاص و  آداب رسوم مخصوص خود را برای آداب نوروز دارند؛  سال نو را طبق رسوم محلی خود برگذار می‌کنند. در ادامه قصد داریم شما را با این اداب و رسوم آشنا کنیم.

آداب و رسوم نوروز در پایتخت

در یایتخت شب سال نو را با غذایی پرقوت و گرم مزاج به نام رشته پلو که اکثر اوقات با خرما و کشمش سرخ شده سرو می‌شود. خوردن این غذا آداب خود را دارد که طبق آن برای افراد خانواده سرو می‌شود برای مثال اگر سرپرست خانواده در کسب و کار خود مشکلی داشته باشد غذا ابتدا برای او کشیده می‌شود تا سررشته کار تا آخر سال در دست او باشد.

آداب و رسوم نوروز در آ‌ذربایجان شرقی

خانه‌تکانی یکی از قدیمی ترین رسوم ایرانی است که هر ساله قبل از شروع سال نو انجام می‌شود. مهم‌ترین رسم در تبریز بایرام پایی است که همچنان در برخی از خانواده‌ها حفظ شده است. فرستادن غذا از خانه پدری به خانه همسران دختران خود یکی از این بایرام پایی‌ها است. مادران با پختن غذا‌هایی مانند مرغ، کوکو، دلمه برگ، سبزی پلو با ماهی و انواع شیرینی و هدایایی مانند پارچه در مجمع مسی بایرام را روانه خانه دختران خود می‌کنند.

شعر معروف چهارشنبه سوری در تبریز:

آتیل، باتیل چرشنبه
بختیم آچیل چرشنبه
آغیرلیغیم ، یورغونلوغوم اودلارا
منیمله هوپبولمایان یادلارا

آغیریلیغیم اود اولسون
اوددا یانان یاد اولسون
اود اوستونن آتداناق
هر جفایا قاتداناق
آتیل توتول چرشنبه
چیللم توکول چرشنبه
بختیم آچیل چرشنبه

آداب و رسوم نوروز در اصفهان

یکی از مراسمات منسوخ شده در این شهر که کمتر دیده می‌شود قاشق زنی است. در این مراسم کودکان و نوجوانان با زدن قاشق به ظروف فلزی به درب خانه همسایه‌ها و و آشنایان می‌روند، آنها هم با انداختن شیرینی، شکلات و تنقلات در ظزف کودکان این رسم را گرامی می‌داشتند. شیرینی اصلی این شهر گز و نبات و پولکی است که پایه اصلی پذیرایی اصفهانی‌ها از مهمانان نوروز است.

غذای مخصوص شب عید در اصفهان سبزی پلو با ماهی است که البته برخی هم باقلا پلو با ماهی یا کوکو و یا سبزی پلو اقدام به پختن این غذای لذیذ می‌کنند.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا